Miksi vaatehöyrystin on parempi kuin silitysrauta?

Vaatehöyrystin on saanut sellaisetkin ihmiset pukeutumaan useammin kauluspaitoihin ja takkimekkoihin, joille niiden silittäminen on aiemmin ollut kauhistus. On mahtavaa, että matkalaukkuun voi nyt laittaa muitakin vaatteita kuin ”silittämättä siistejä” -paitoja ja farkkuja. Vaatehöyrystin on monipuolinen vimpain, minkä ansiosta kaikki vaatteet vaatekaapista pääsevät arkikäyttöön – myös ne, joita ei ole ennen viitsinyt alkaa aamukiireessä silittää. Vaatehöyrystimen saa tempaistua esille sekunneissa. Silitysraudan käyttö edellyttää silityslaudan kokoamista, mihin voi helposti tuhraantua monta arvokasta aamuminuuttia. Silityslautaa ei yleensä säilytetä näkyvillä, vaan se on jossain ahtaassa nurkassa tai kaapissa. Silityslauta on hankalan mallinen kapistus, joten sopivaa kaappia ei helposti löydy. Jos sen saa ängettyä siivouskaappiin, on sieltä ensin saatava pois mopit ja harjat, imuri ja ehkä myös pyykkiteline. Sen jälkeen pitää saada silityslaudan jalat loksahtamaan kolosiinsa, jotta lauta pysyy tukevasti pystyssä. Tämän jälkeen alkaa raudan esilämmitys. Lopuksi rauta on saatava jäähtymään, ja silityslauta ahdettava takaisin kaappiin moppikokoelman ja imurin varren seuraksi. Esivalmisteluihin ja loppusiivoukseen kuluu helposti enemmän aikaa kuin itse paidan silittämiseen – ja taas ollaan myöhässä töistä.

Miten vaatehöyrystin eroaa silitysraudasta?

Ensimmäinen asia, mikä tulee mieleen vaatehöyrystimen paremmuudesta silitysrautaan nähden, on juuri sen käytön helppous. Vaatehöyrystin ei tarvitse silityslautaa, joten turhaa sähläystä ja sopivan säilytyspaikan etsimistä ei tarvita. Paidat ja mekot voi höyryttää roikuttaen niitä toisella kädellä ripustimesta. Vaatehöyrystintä voi käyttää pysty- ja vaakatasossa, joten ryppyihin pääsee käsiksi paremmin. 

Vaatehöyrystin lämpenee käyttökelpoiseksi jopa minuutissa, joten esivalmistelut eivät todellakaan vie aikaa. Vesisäiliö ei ole suuren suuri, 70–200 milliä, mutta 200 milliäkin riittää hyvin koko asukokonaisuuden höyryttämiseen. Jos vesi sattuisi loppumaan kesken kaiken, vesisäiliön saa helposti irti uudelleentäyttöä varten. Paidan höyrystämiseen menee kymmenestä sekunnista pariin minuuttiin, luonnollisesti riippuen vaatekappaleen koosta. Vaatehöyrystimen kanssa selviydyt siis aamutoimista huomattavasti nopeammin kuin silitysraudan kanssa.

Silitysrauta ja farkkujen silittäminen

Sekin etu vaatehöyrystimessä on, että se sopii käytettäväksi jopa silkkivaatteiden, pitsin ja kashmirvillan kanssa. Kangas ei pala, vaikka painaisit kuumennetun höyrylevyn suoraan vaatetta vasten. Vaatehöyrystin saa myös paksumman puuvillan, sametin, viskoosikankaan (ei ylimääräistä kiiltoa!) ja jopa paksun villakangastakin tuossa tuokiossa siistiksi. 

Kiireisen ihmisen vaatteiden pikasuoristaja ja -raikastaja

Vaatehöyrystin ei vain suorista ryppyjä paidasta, vaan se tappaa siitä myös kaikki pahanhajuiset bakteerit. Kuuma vesihöyry tappaa 99,9 prosenttia bakteereista, joten silittäminen tällä ihmelaitteella vie mennessään myös tupakan ja hien hajut. Paita näyttää ja tuoksuu höyrytyksen jälkeen raikkaalta, aivan kuin vastapestyltä! Vaate kestää sitä paremmin, mitä vähemmän sitä pesee. Farkkujen tai villavaatteiden pesua kannattaa pitkittää niin pian kuin mahdollista. Silkki- ja villavaatteet, puvut ja villakangastakit menevät helposti pilalle pestessä, joten ne kannattaa varmuuden vuoksi viedä pesulaan. Jos kuitenkin on kyse vain siitä, että vaate kaipaa raikastusta, säästää vaatehöyrystin sinut turhilta pesulalaskuilta. 

Vaatehöyrystin on kuin tehty liikkuvalle ja kiireiselle ihmiselle. Paitsi, ettei esivalmisteluihin tarvitse varata aikaa 60 sekuntia pidempään, ei ”jälkipyykkiinkään” haaskaannu aikaa. Monissa vaatehöyrystimissä on mukana lämmönkestävä säilytyslaukku, mihin vaatehöyrystimen voi heittää suoraan käytön jälkeen. Paketin saa pian heitettyä matkalaukkuun, vaikka taksi jo tööttäisi pihassa. 200 millinkään vesisäiliöllä varustetut vaatehöyrystimet eivät paina kuin puolitoista kiloa, ja ne vievät vain vähän tilaa laukusta.

Vaatehöyrystin eroaa silitysraudasta epäedullisesti siinä mielessä, että ne tuppaavat olemaan kalliimpia. Laadukas vaatehöyrystin maksaa noin viidestäkympistä sataanviiteenkymppiin. Edullisimmat vaatehöyrystimet ovat hieman pienempiä ja kevyempiä, mikä on sinänsä kätevää, mutta pienuus näkyy myös vesisäiliön koossa. Hyvän ja kestävän silitysraudan saa halpahallista alle kahdellakympillä, joten ero on melkoinen. Pikainen vilkaisu nettikirpputoreille paljastaa, ettei vaatehöyrystimiä juuri käytettynä saa. Myynnissä on lähinnä myymäläkäyttöön tarkoitettavia jättimäisiä, omalla jalalla seisovia vaatehöyrystimiä, joilla vetelet puolisonkin vaatekaapin kertaheitolla edustuskuntoon.

Heittääkö vanha silitysrauta kokonaan pois? Miksei, jos aiot silittää pääsääntöisesti vain paitoja ja housuja. Vaatehöyrystimellä voi silloin tällöin silittää esimerkiksi verhoja, mutta sivuverhojen, lakanoiden ja muiden isompien kangaskappaleiden silittäminen on edelleen helpompaa silitysraudalla ja -laudalla. Höyry ei lopu kesken, eivätkä sormet pala, kun pidät kiinni helmasta yrittäen saada kangasta suoraksi.