Lähes kaikilla naisilla on ainakin muutama puteli hajuvettä, ja monet miehetkin ovat rohkaistuneet käyttämään hajuvesiä partavesien ja ”oodekolonkien” rinnalla. Hajuvesiä on historian saatossa käytetty uskonnollisissa menoissa, ja niillä on pyritty peittämään ikäviä pesemättömän vartalon ja vaatteiden tuoksuja, mutta nykyään niitä käytetään lähinnä luomaan miellyttäviä tuoksuelämyksiä ja korostamaan kantajansa persoonaa. Hajusteita käyttivät jo muinaiset egyptiläiset. Arabit keksivät valmistaa tuoksuja tislaamalla 800–900-luvulla, ja nykyisen parfyymiteollisuuden esiaste tunnettiin Ranskassa jo 1100-luvun lopussa. Kölninvettä on käytetty 1700-luvulta asti, ja kaikkien tuntema hajuvesi Chanel No. 5 on peräisin vuodelta 1925. Chanelin viitonen tunnetaan esimerkiksi siitä, että Marilyn Monroe mainosti käyttävänsä yöasunaan vain muutamaan tippaa tätä tuoksua. Tämä hajuvesi on useimmiten hajuvesimyymälän kallein – hinta pyörii noin kahdessasadassa eurossa.
Hajuvesi on suosittu joulu- ja syntymäpäivälahja, mutta samalla suhteellisen arvokas. Halpahalleista löytyy parinkympin tuoksuja, mutta ne ovat halvan näköisissä puteleissa, joita ei korista kalliin brändin logo. Edullisissa markettihajuvesissä tuntuu olevan usein hieman kirpeä hedelmätuoksu, mikä haihtuu parissa kuukaudessa. Jokainen tuntenee käsitteen ”halvan hajuveden tuoksu”, eikä tohtine sellaista lahjaksi antaa. Edulliset hajuvedet sopivat lasten leikkeihin tai vaikka vessan raikasteeksi, mutta kun nainen tahtoo hemmotella itseään, hän suuntaa ruotsinlaivalle ostamaan laadukkaita eau de toiletteja tai parfyymeja. Laivan tai lentokentän tax free -myymälöissä hajuvedet ovat paljon edullisempia, siksi reissuun lähtijä voi saada ostoslistan ja rahaa myös kavereiltaan.
Halpoja hajuvesiä netistä
Yhä useammin hajuvesishoppailu tapahtuu netissä. Internet on pullollaan ulkomaisia sivustoja, joilta voi tilata hajuvesiä jopa 75 prosentin alennuksella. Esimerkiksi Guessin normaalisti yli 60 euroa maksavia hajuvesiä voi helposti bongata vähän päälle 20 eurolla. Hajuvesiä ei luonnollisestikaan pääse testaamaan online-myymälöissä, joten on riskialtista tilata tuntemattomia tuoksuja. Jos tuoksu ei miellytäkään, ei sitä voi avattuna palauttaa, ja näin ollen on tullut kuluttaneeksi turhaan ehkä jopa kymmeniä euroja. Se, mikä tuoksuu upealle kaverin ranteessa, ei ehkä sovi lainkaan itselle. Hajuvesi muuttuu eri hajuiseksi kantajansa ihon rasva- ja öljykoostumuksen mukaan. Moni tekeekin niin, että käy jossain kivijalkamyymälässä tuoksutelemassa testereitä, ja etsii sitten haluamansa hajuveden internetistä. Kaikkia kivijalkamyymälöitä tämä tällainen ei ilahduta, ja myyjät pyrkivät aktiivisesti kaupustelemaan asiakkaan näpräämiä tuoksuja.
Monilla hajuvesiä myyvillä sivustoilla pyritään kuvaamaan hajuvettä mahdollisimman hyvin, jotta asiakas rohkaistuisi ostamaan sen, vaikkei se olisikaan entuudestaan tuttu. Hajuvedestä kerrotaan ainakin se, onko se hedelmä- (yleensä sitrus-), saniais-, vai kukkaistuoksu, vai onko siinä kenties nahkaisia aromeja, puun tuoksuja, vai ambran kaltaisia itämaisia tuoksuja. Tärkeää on sekin, mikä on latvatuoksu, sydäntuoksu ja juurituoksu, ja sopiiko tuoksu paremmin arki- vai juhlakäyttöön.
Mitä pitää huomioida tilatessa hajuvesiä netistä?
Hajuvesien tilaaminen internetistä ei ole ihan mutkatonta. Jos sattuu löytämään juuri haluamansa tuoksun ihanan halvalla, on vaarana, että se on tuoteväärennös. Internetissä on lukuisia artikkeleita tai videoita siitä, miten erottaa feikki kosmetiikka aidosta. Maalaisjärkeäkin voi käyttää apuna: jos aito hajuvesi maksaa 400 euroa, tuskin mikään kauppa myy sitä 20 eurolla. On silti mahdollista menettää satoja euroja, ja saada terveyshaittoja. Tuoteväärennös voi aiheuttaa esimerkiksi allergisia reaktioita.
Hajuvesitilaus saattaa myös jäädä tulliin jumiin. Jos hajuvesi toimitetaan EU:n ulkopuolelta, siitä pitää maksaa ALV-vero (24 %). Tullin verkkosivujen mukaan verkkokaupan sijaintimaalla ei ole väliä, vaan tuotteen toimittaminen EU:n ulkopuolelta ratkaisee. Tähän asti Iso-Britanniasta on voinut tilata hajuvesiä ilman ALV:n tai tullimaksun maksamista, mutta se voi nyt brexitin myötä muuttua. Muissa tavaroissa on yleensä jokin raja, minkä alittavista tuotteista ALV:a ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tulevat hajuvedet ovat kuitenkin poikkeus, sillä niistä pitää aina tehdä tulliselvitys ja maksaa sekä tullimaksu että ALV. Jos hajuvesipaketti on toimitettu sinulle kotiin tullaamattomana, sinut velvoitetaan tekemään tulli-ilmoitus jälkikäteen – sen voi kaikeksi onneksi tehdä nykyään tullin verkkosivuilla. Kosmetiikkaa ja hajuvesiä myyvä Strawberrynet lupaa hyvittää asiakkaalle ALV:n, jos tämä toimittaa kuitit ja täyttää palautuslomakkeen heidän nettisivuillaan.
Strawberrynet lupaa myös ilmaisen postituksen kaikkialle maailmaan, joten se eroaa edukseen monista muista hajuvesikaupoista, joiden postikulut yhdelle tuotteelle voivat olla pitkälti toistakymppiä.