Aikuisten värityskirjat

Äitii, mul ei oo mitään tekemistä… tänä päivänä äiti tai isä saattaa ojentaa lapselle kännykän tai tabletin, mutta vielä muutamia vuosia sitten lapselle ojennettiinkin värityskirja ja puukynät. Lapsi saattoi viihtyä väritystehtävien kanssa tuntikausia kiltisti. Värityskirjoissa seikkailivat niin Nalle Puh, eläintarhan eläimet kuin vaikkapa Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Värityskirjoja myydään toki yhä lapsille, mutta enenevissä määrissä niitä ostavat aikuiset itselleen tai lahjaksi toisille aikuisille. Nämä aikuiset ovat juuri niitä samoja henkilöitä, jotka ovat puuhastelleet värityskirjojen parissa jo lapsena. Koska värittäminen on tuttua lapsesta saakka, on kynnys matala palata samaan puuhan pariin. Aikuiset eivät toki väritä enää samoja, yksinkertaisia Nalle Puh -kuvia, vaan aikuisten värityskirjat ovat ihan oma genrensä.

Aikuiset naiset tykkäävät piirtää ja värittää

Eniten aikuisten värityskirjoja vaikuttaisivat ostavan 20 – 50-vuotiaat naiset, mutta värityskirja on yhtä lailla myös miesten harrastus. Millaisia aikuisten värityskirjat sitten oikein ovat? Lasten värityskirjoista tuttuja nallekuviotakin voi toki esiintyä, kuten satuhahmoja, kukkia ja lintuaiheita, mutta kuviot ovat paljon haastavampia, yksityiskohtaisempia ja taiteellisempia kuin alle 10-vuotiaille tarkoitetuissa värityskirjoissa. Värityskirjan teemana saattaa olla vaikkapa Japani tai Pohjolan myytit. On värityskirjoja, jotka ovat täynnä erilaisia pääkalloja tai rohkeita ja sensuelleja burleski-aiheisia piirroksia. Toisten värityskirjojen parissa pääsee värittämään komeiden mieshahmojen kasvoja ja lihaksikkaita vartaloita, kun taas toiset värityskirjat ovat täynnä Harry Potterin tai Game of Thrones -sarjan inspiroimia kuvia. On myös ikoniaiheisia värityskirjoja. Turku-aiheisia värityskirjoja löytyy peräti kaksin kappalein, jos Aurajoen maisemat ja Turun historialliset rakennukset kiehtovat. Aikuisten värityskirjojen maailmassa pääset värittämään myös itämaisia ornamentteja ja mandaloita, muotokuvia, abstrakteja kuvioita, erilaisia tatuointeja ja pikseleitä. On olemassa myös K18-värityskirjoja, joiden parissa pääsee värittelemään seksiin tai alkoholinkäyttöön liittyviä piirustuksia. Myös pelkkiin rintoihin erikoistuneita värityskirjoja löytyy. Jos rintojen tai kaljapullojen koristelu alkoi jo kyllästyttää, on olemassa aikuisten puuhakirjoja, joiden kanssa pääsee ratkomaan labyrintti- ja pisteestä pisteeseen -tehtäviä, joiden tehtävänannossa saattaa olla kaksimielisiä tai avoimen seksuaalisia piirteitä.

Värityskuvien värittäminen harrastuksena ja ajanvietteenä

Värityskuvat ovat olleet aikuisten suosiossa jo useampien vuosien ajan, eikä vain Suomessa, vaan myös maailmalla. Käytännössä kaikki aikuiset osaavat ja pystyvät värittämään, vaikka he eivät kokisi osaavansa piirtää, kutoa sukkia, veistää puukauhoja tai muuten ilmaista taitojaan käsillään. Värittäessä pulssi laskee ja mieliala kohenee. Värittäminen rauhoittaa mielen, joten se on mainio tapa nollata, rentoutua, ja saada hetkeksi muuta ajateltavaa. Jotkin kuvat ovat niin vaikeita värittää, että huomio on keskitettävä niihin ihan kokonaan, ettei mene vahingossa ”viivan yli”. Moni kokee lepäämiseksi jo sen, ettei tarvitse tehdä kuin yhtä asiaa kerrallaan. Elämä on aina vain hektisempää, ja tavoitettavissa pitää yhä useamman olla vieläpä työajan ulkopuolellakin.

Aidot käsintehdyt värityskynät

Värittäminen ei suinkaan ole lapsellista puuhaa ja ajanhaaskausta, sillä aivotutkijoiden mukaan tällainen näpertäminen ja monotoninen tekeminen itse asiassa vapauttaa kognitiivisia resursseja käyttöömme. Alamme ehkä jopa ajatella asioista eri tavalla puuhatessamme samalla käsillämme, sillä värittämisen aikana on mahdollista saavuttaa niin kutsuttu flow-tila. Tällöin mieleen saattaa pulpahdella ihan uusia ideoita. Aivot työskentelevät väritettäessä vähän niin kuin taustalla, mutta silti keskittyneesti ja järjestelmällisesti. Ihminen kokee keskittyvänsä vain fantasiahahmon viitan varjostuksiin, mutta aivot etsivät silti aktiivisesti uusia ratkaisuja niitä viime aikoina vaivanneisiin kysymyksiin. Lisäksi värien valinta ja tarkka keskittyminen väritettävän alueen ääriviivoihin parantavat niin keskittymis- kuin myös ongelmanratkaisukykyä.

Aivotutkijat perustelevat värittämisen kehittävää ja aivoja hellivää vaikutusta sillä, että värittäminen saa aivot värähtelemään sellaisella taajuudella, mikä parantaa henkilön luovuutta ja keskittymiskykyä. Aktiivisen ja valppaan henkilön aivot värähtelevät beta-taajuudella. Jatkuva beta-taajuus kuitenkin väsyttää aivoja ja heikentää ihmisen suorituskykyä. Beta-tilaa tarvitaan nimenomaan nopeaa reagointia varten, eikä sen tulisi missään nimessä olla aivojen pysyvä olotila. Beta-tilaa vähemmän rasittava ja kuluttava tila on alfa-tila. Alfa-taajuuden värähtelyjen myötä ihminen on rentoutunut, mutta silti hyvin keskittynyt. Alfa-värähtely on paljon rauhallisempi taajuudeltaan kun stressaavassa tilanteessa syntyvät beta-aallot. Vielä alfa-taajuuksia rauhallisempi on unisen ihmisen aivojen theta-taajuus, ja kaikista rauhallisimpia ovat jo syvässä unessa olevan henkilön aivojen delta-värähtelyt.

Kiireen, sykkeen ja täyttä toimintavalmiutta edellyttävän tilanteen keskeltä eivät aivot välttämättä pääse suoraan rentoutumaan ja siirtyämään theta- tai delta-taajuuksille. Tämä aivojen vaikeus harpata useampia taajuusasteita kerralla selittää sitä, miksi stressaantuneilla ihmisillä on usein univaikeuksia. Jotta työnteosta tai kuormittavasta tilanteesta voisi palautua, tulisi ensin päästä pois beta-tilasta ja siirtyä kohti alfaa, eli luovuuden ja rentoutumisen tilaa. Tästä alfa-tilasta voivat aivot helpommin siirtyä asteittain theta-värähtelyjen piiriin, ja lopulta kohti syvää unta ja delta-tilaa. Asteittaista siirtymistä betasta alfaan tukee tutkijoiden mukaan juuri värittäminen.

Missä ja milloin voit värittää?

Värittäminen on ehdottomasti terveellisempi tapa rentoutumiseen kuin alkoholin nauttiminen, tupakointi tai liika herkuttelu. Kaiken lisäksi värityskirjaharrastamiseen ei tarvitse sijoittaa suurtakaan siivua omaisuudestaan.

Vesivärit aseteltu kauniisti lasipurkkiin

Värittäminen on niin suosittua aikuisten keskuudessa, koska siitä on tullut hyväksytty tapa aikuisille vähän ilotella ja leikkiä. Värittämisen parissa voi kokea nostalgisia lapsuusmuistoja, saada loistavia ideoita, rentoutua, päästä nauttimaan lopputuloksesta ja kättensä jäljestä sekä harrastaa halvalla ja helposti. Värittäminen palkitsee nopeasti onnistumisen ilon ja riemun kautta, sillä värittämiseen ei kulu paljoa aikaa, eikä siihen myöskään liity ylitsepääsemättömän vaikeita päätöksiä. Moni lisää värittämiseen myös sosiaalisen ulottuvuuden jakamalla luomuksensa esimerkiksi Facebookissa. Tuntuu hyvältä saada kehuja muilta, minkä lisäksi on kiintoisaa vertailla muiden värivalintoja omiinsa.